Reseptejä

KIIREISEN EMÄNNÄN SIIKASOPPA ( 4 hlö, valmistusaika noin 20 minuuttia)

 

  • 1 kpl siika
  • 1 pussi pakaste peruna-keittovihanneksia 
  • 10 kpl maustepippuria
  • 2 kpl laakerinlehteä
  • 2 kpl kalaliemikuutiota
  • 8 dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • tilliä, tuoretta tai kuivattua

Laita vesi, mausteet, liemikuutiot ja pakastevihannekset kattilaan. Keitä 5-10 minuuttia keskilämmöllä. Fileoi siika nahattomaksi ja kuutioi kalafileet. Lisää kalakuutiot ja kuohukerma. Kiehauta keitto vielä. Kalaa kypsyy nopeasti, sitä ei tarvitse keittää montaa minuuttia. Tarjoile tillisilpulla koristeltuna tuoreen ruisleivän kera. 

 

*******************************************

*******************************************

KALAPATA NEPALILAISITTAIN

Kalaruoka on mukailtu suomalaiseen maustekaappiin sopivaksi Sunila Rain reseptin pohjalta

Raaka- aineet:

  • n. 400 gr tuoretta brändölaista kirjolohta (file tai osa kokonaisesta kalasta)
  • 250 gr tomaattimurskaa, säilöttyjä kokonaisia tomaatteja tai hienoksi hakattuja tuoreita tomaatteja
  • 2 dl hienonnettua sipulia
  • n. 1*3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 5-6 kynttä tuoretta valkosipulia
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 rkl kuminan siemeniä (jeera)
  • 1 rkl Garam Masala- maustetta
  • 2 rkl kurkumajauhetta
  • (mustia kardemumman siemeniä)
  • suolaa
  • kuivattua chiliä tai chilijauhetta
  • n. 5 dl rypsiöljyä friteeraukseen

Suikaloi file tai kokonainen kalanpalanen noin 1-1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa kurkuma, suola ja kalanpalaset. Lisää sitruunanmehu. Anna marinoitua noin 15 min ajan.

Kuori ja paloittele inkivääri ja valkosipuli hieman pienemmäksi. Jauha kuminansiemenet morttelissa, lisää garam masala, (mustan kardemumman siemenet) ja chili. Lisää lopuksi inkivääri ja valkosipuli mortteliin ja hakkaa "hellävaraisesti" koko mausteseos tahnamaiseksi. Voit myös tehdä tahnan yleiskoneella mutta jauha korianterin siemenet kuitenkin ensin.

Lämmitä öljy pannussa ja lisää marinoidut kalanpalaset vähitellen kypsymään. Paista kullanruskeiksi. Nosta kulhoon odottamaan. Kaada hieman öljyä pois pannulta ja kuullota sipulit kullanruskeiksi. Lisää sitten maustetahna ja kypsennä hetken aikaa. Lisää seuraavaksi tomaatit ja kypsennä niin kauan aikaa että koko paistos on kypsynyt "patamaiseksi". Lisää lopuksi friteeratut kalanpalaset ja sekoita niin että kalanpalaset peittyvät paistokseen. Kypsennä hetken aikaa kannen alla ja tarjoile kuumana.

Lisukkeeksi sopii basmatiriisi. Jos uskallusta riittää niin ruoka nautitaan lattialla istuen oikealla kädellä syöden :)